Asi každý z nás si už někdy řekl, že by měl začít jíst zdravěji. Někdy to možná dokonce uvedeme i do praxe, ale naše naučené chutě nás po pár dnech dovedou k tomu, že zhřešíme a dostaneme se opět na začátek. Častým důvodem, proč nám tyto pokusy stále nevycházejí, bývá to, že na to jdeme příliš drasticky. Co takhle svůj současný jídelníček obohatit o pár nových, zdravějších ingrediencí a postupně své obzory rozšiřovat? Mohly by vám přijít vhod třeba následující výživné potraviny.
1. Špenát
Velkou předností špenátu je především jeho obsah esenciálních mastných kyselin omega-3 a kyseliny listové, jejichž pravidelnou konzumací můžete podstatně snížit riziko infarktu, mrtvice a osteoporózy. Kyselina listová navíc podporuje proudění krve do celého organismu včetně intimních partií, díky čemuž představuje ideální prevenci před vznikem pohlavních problémů spojených s věkem. Abyste tyto účinky pocítili i vy, stačí, když sníte jeden hrnek čerstvého nebo půl hrnku tepelně upraveného špenátu. Není divu, že si Pepek námořník tuto listovou zeleninu tolik oblíbil.
2. Rajčata
Hned ze začátku vám o rajčatech povíme dvě důležité věci. Za prvé byste měli volit spíše ta červená, protože obsahují větší množství antioxidantu zvaného lykopen, který pomáhá snížit riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, snižuje hladiny cholesterolu v krvi, podporuje imunitní systém a chrání kůži před negativním vlivem UV záření. Druhou věcí je to, že nemusíte ohrnovat nos nad protlaky a jinak zpracovanými rajčaty, protože z nich lykopen vstřebáte ještě o něco lépe. Abyste do sebe dostali doporučenou denní dávku tohoto antioxidantu – tj. 22 mg – snězte zhruba osm cherry rajčátek nebo vypijte sklenici rajčatového džusu.
3. Mrkev
Existují výživné potraviny, které jsou velmi bohaté na karotenoidy – tedy látky rozpustné v tucích, které se podílejí na prevenci a léčbě několika typů rakoviny a tlumí příznaky zánětlivých onemocnění, jako je astma nebo revmatická artritida. Žádný z těchto druhů se však nemůže chlubit tak nízkým obsahem kalorií jako mrkev. To znamená, že si můžete dopřát bohaté množství antioxidantů a zároveň si nemusíte hlídat, kolik jste toho snědli. Nicméně půl hrnku denně bohatě postačí.
4. Borůvky
Hledáte-li ovoce, které vás zásobí co možná největším množstvím antioxidantů, pak sáhněte po borůvkách. Chrání mozek před degenerací způsobenou stářím, bojují proti vzniku cukrovky a dokonce tělo ochraňují před rakovinou. Jsou bohaté na vlákninu a mimo to i na vitaminy A a C a podle studií pomáhají udržovat dobré kardiovaskulární zdraví. Zaujaly vás účinky borůvek? Tak si každý den naordinujte jeden hrnek čerstvých nebo půl hrnku mražených či sušených borůvek – snadnou cestou jak je připravit je například namixování do smoothie.