Kromě dárků, stromečku a kapra s bramborovým salátem k vánočním svátkům pochopitelně patří také voňavé cukroví. Nicméně jako všechny sváteční dobroty obvykle obsahuje spoustu cukru a tuku, a tak jde jen těžko dohromady s udržováním štíhlé figury. To však neznamená, že se musíte celé Vánoce omezovat. Stačí, když si upečete vlastní cukroví, které vám nebude působit výčitky. Pokud vám schází inspirace, určitě vám pomohou následující fitness recepty!
Proteinové raw kuličky
- 30 g sušených datlí – za výhodnou cenu je momentálně nabízí Tesco
- 50 g vyloupaných vlašských ořechů
- 50 g kešu ořechů
- 2 lžíce nepraženého kakaa
- 3 lžíce strouhaného kokosu
- 3 lžíce vanilkového proteinu
- sezamová semínka a kokos na obalení
Nejprve namočíte datle do vlažné vody, aby trošku změkly – 15 minut úplně postačí. Mezitím pomocí kuchyňského robotu nasekejte ořechy najemno a přidejte k nim kakao, strouhaný kokos a vanilkový protein. Nakonec do připravené směsi přidejte scezené datle a vše ještě jednou rozmixujte. Z hotového těsta pak tvarujte stejně velké kuličky, obalte se v kokosu či sezamových semínkách a nechte ztuhnout v lednici.
Žitné perníčky
- 80 g rozpuštěného medu – za skvělou cenu jej nyní najdete v Lidlu
- 250 g hladké žitné mouky
- 50 g přepuštěného másla ghí
- 1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
- 1 lžička perníkového koření
- 1 lžička kakaa
- 3 lžíce mléka
- 1 vejce
Začněte tím, že smícháte všechny suché ingredience – tedy mouku, kypřící prášek, perníkové koření a kakao. Poté ke směsi přidejte vejce, med, mléko a přepuštěné máslo ghí, které předem rozpustíte ve vodní lázni, a vypracujte z ní těsto. To pak dejte na den nebo dva uležet do lednice. Až se budete chtít pustit do vykrajování, nechte těsto asi půl hodiny v pokojové teplotě změknout, aby se vám s ním lépe pracovalo.
Následně si těsto rozdělte na několik částí a postupně z každé z nich vyválejte zhruba pět milimetrů tlustou placku a z ní vykrajujte různé tvary dle vašich preferencí. Perníčky pečte v předem rozehřáté troubě na 170 °C zhruba 10 minut. Ihned po vytažení je potřete rozšlehaným vajíčkem – pokud byste je chtěli voňavější, přilejte do nich kapku rumu.
Raw čokoládové pralinky
- 3 lžíce javorového sirupu – s akční cenovkou ho naleznete v letáku Albert
- 3 lžíce kakaového prášku
- 100 g kakaového másla
- hrstka mandlí
Tak jako v případě proteinových raw kuliček je postup velice snadný. Hned ze startu při nízké teplotě rozpusťte kakaové máslo s kakaovým práškem a sirupem – dle chuti můžete přidat i skořici, vanilku nebo jiné koření, které máte rádi. Následně si připravte formičky na čokoládu (můžete použít i formu na led) a naplňte je připravenou čokoládovou směsí.
Do každé z nich pak hoďte jednu mandli, vše dejte na 15 minut do mrazáku a poté ještě na hodinu do lednice. Po vytažení je nechte ještě chvíli povolit, aby šly pralinky dobře vyklepnout. Pokud je hned nesníte, což nemůžeme zaručit, uchovávejte je v lednici, jinak můžete počítat s tím, že se vám po chvíli rozpustí.
Ovesné koláčky s džemem
- 80 g ovesných vloček – odrůdu Golden Delicious nabízí v akci Kaufland leták
- 100 g oloupaných jablek
- 30 g kokosového oleje
- 6 čajových lžiček rumu
Zdály se vám již zmíněné fitness recepty jednoduché? Tak to pro vás budou ovesné koláčky úplnou hačkou. Vezměte oloupaná jablka a nastrouhejte je v míse na jemno. Poté k nim přisypejte ovesné vločky, přidejte kokosový olej a rum a vše důkladně promíchejte. Směs nechte odstát zhruba 5 – 10 minut a poté s ní tvarujte malé bochánky a skládejte je na plech vyložený pečícím papírem. Do každého bochánku udělejte malý důlek, vyplňte ho džemem nebo marmeládou a pak dejte celý plech do trouby předehřáté na 170 °C a pečte asi 30 minut.
Líbily se vám fitness recepty, které jsme pro vás dnes připravili? Pokud ano, můžete zkusit připravit zdravé alternativy vašich oblíbených moučníků, které připravujete po celý rok. Pár zajímavých tipů, jak na to, najdete v následující infografice. Tak s chutí do toho!