Teploty nám vystoupaly až k osmadvaceti stupňům, což si žádá úpravu vašeho kuchařského repertoáru – v takovém horku přeci nechcete trávit dlouhé hodiny v kuchyni, nebo snad ano? Vyzkoušejte následující recepty na letní jídla, která vás zasytí, lehce se tráví a ani nevyžadují moc času na přípravu.

Letní salát s lososem

Ingredience:

  • 800 g raných brambor menší velikosti
  • 400 g uzeného lososa
  • 200 ml bílého jogurtu
  • ½ čerstvého okurku
  • šťáva a kůra z jednoho citronu
  • extra panenský olivový olej
  • hrst čerstvé bazalky
  • mořská sůl
  • černý pepř

Postup:

  1. Brambory dobře omyjeme, nasypeme do hrnce, přivedeme k varu a vaříme zhruba 15 minut nebo dokud nezměknou – ty opravdu malé připravujeme celé a ty větší nejprve rozkrojíme napůl.
  2. Než se uvaří, připravíme si dresing, a to tak, že do jogurtu přidáme citrónovou kůru a šťávu, trochu soli, pepře a olivový olej.
  3. Až budou brambory hotové, tak je scedíme, nasypeme do mísy a rovnou je osolíme a opepříme. Necháme je 5 minut odležet, následně je promícháme s dresingem a necháme zcela vychladnout.
  4. Celý salát důkladně promícháme a podáváme s kousky uzeného lososa.

Tip:

Pokud nemáte rádi uzeného lososa, můžete koupit i syrového a následně ho opéct na pánvi nebo v troubě.

Snadná španělská paella

Ingredience:

  • 300 g rýže na paellu nebo rizoto
  • 1 lžička pálivé papriky a čerstvého tymiánu
  • 3 lžíce bílého nebo růžového suchého vína
  • 900 ml vývaru (lze  nahradit bujónem)
  • 400 g mražených mořských plodů
  • 400 g krájených rajčat
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 1 cibule

Postup:

  1. Na velké pánvi rozehřejeme olej, přidáme cibuli a restujeme ji po dobu 5 minut.
  2. Pak k ní přisypeme papriku, tymián, rýži a asi po minutě restování i připravené víno.
  3. Jakmile se víno vypaří, přilijeme vývar a krájená rajčata, podle potřeby dochutíme a za občasného míchání vaříme zhruba 15 minut – rýže by měla být téměř měkká, ale zároveň by v ní ještě měla být část vývaru.
  4. Následně do rýže zamícháme mražené mořské plody, přikryjeme ji pokličkou a vše necháme dalších 5 minut dusit – pokud je rýže měkká a mořské plody uvařené, paella je hotová.

Tip:

Před servírováním paellu zakapejte citronovou šťávou a posypejte čerstvou petrželkou.

Špagety s omáčkou z čerstvých rajčat

Ingredience:

  • 700 g rajčat
  • 500 g celozrnných špaget
  • ½ hrnku čerstvě nastrouhaného parmazánu (není nutností, ale doporučujeme)
  • 1 malý stroužek česneku (nebo ½ stroužku)
  • ¼ lžičky cukru (můžete nahradit medem či sirupem)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • ¼ hrnku čerstvé bazalky
  • ½ lžičky soli
  • mletý pepř

Postup:

  1. Asi ze dvou třetin připravených rajčat vybereme jádra a nakrájíme je. Zbytek rozkrojíme napůl a nastrouháme na hrubém struhadle k nakrájeným rajčatům – měla by vám v ruce zůstat pouze slupka, kterou pak vyhodíte.
  2. Přichystaná rajčata zalijeme olivovým olejem a citronovou šťávou, dochutíme solí, pepřem, cukrem a lisovaným česnekem, promícháme a necháme marinovat.
  3. Ve velkém hrnci přivedeme k varu osolenou vodu a uvaříme v ní těstoviny podle instrukcí na obalu. Než je scedíme, dáme si bokem zhruba čtvrt hrnku vody, ve které jsme je vařili.
  4. Jakmile budou těstoviny okapané, dáme je je zpět do hrnce, zalijeme odloženou vodou a připravenými rajčaty a za jemného míchání restujeme 1 – 2 minuty.
  5. Při servírování těstoviny posypeme čerstvou bazalkou a (pokud chcete) parmazánem.

Všechna tato letní jídla budete mít hotová během třiceti minut a ani při jejich přípravě nenašpiníte moc nádobí. Díky tomu přijdou vhod zejména, když jste někde na dovolené, protože budete moci věnovat o to více času opalování a dalším letním aktivitám. Navíc je můžete ještě trošku “odlehčit” tím, že k nim na talíř přidáte pár lístků zeleného salátu nebo jiné čerstvé zeleniny. Dobrou chuť!

Máte i vy tipy na nějaké osvědčené recepty na chutná a lehká letní jídla? Podělte se o ně v komentářích!

Dochází vám nápady, co vařit? Vyzkoušejte tato lahodná a lehká letní jídla!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Post navigation