Teploty nám vystoupaly až k osmadvaceti stupňům, což si žádá úpravu vašeho kuchařského repertoáru – v takovém horku přeci nechcete trávit dlouhé hodiny v kuchyni, nebo snad ano? Vyzkoušejte následující recepty na letní jídla, která vás zasytí, lehce se tráví a ani nevyžadují moc času na přípravu.
Letní salát s lososem
Ingredience:
- 800 g raných brambor menší velikosti
- 400 g uzeného lososa
- 200 ml bílého jogurtu
- ½ čerstvého okurku
- šťáva a kůra z jednoho citronu
- extra panenský olivový olej
- hrst čerstvé bazalky
- mořská sůl
- černý pepř
Postup:
- Brambory dobře omyjeme, nasypeme do hrnce, přivedeme k varu a vaříme zhruba 15 minut nebo dokud nezměknou – ty opravdu malé připravujeme celé a ty větší nejprve rozkrojíme napůl.
- Než se uvaří, připravíme si dresing, a to tak, že do jogurtu přidáme citrónovou kůru a šťávu, trochu soli, pepře a olivový olej.
- Až budou brambory hotové, tak je scedíme, nasypeme do mísy a rovnou je osolíme a opepříme. Necháme je 5 minut odležet, následně je promícháme s dresingem a necháme zcela vychladnout.
- Celý salát důkladně promícháme a podáváme s kousky uzeného lososa.
Tip:
Pokud nemáte rádi uzeného lososa, můžete koupit i syrového a následně ho opéct na pánvi nebo v troubě.
Snadná španělská paella
Ingredience:
- 300 g rýže na paellu nebo rizoto
- 1 lžička pálivé papriky a čerstvého tymiánu
- 3 lžíce bílého nebo růžového suchého vína
- 900 ml vývaru (lze nahradit bujónem)
- 400 g mražených mořských plodů
- 400 g krájených rajčat
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- 1 cibule
Postup:
- Na velké pánvi rozehřejeme olej, přidáme cibuli a restujeme ji po dobu 5 minut.
- Pak k ní přisypeme papriku, tymián, rýži a asi po minutě restování i připravené víno.
- Jakmile se víno vypaří, přilijeme vývar a krájená rajčata, podle potřeby dochutíme a za občasného míchání vaříme zhruba 15 minut – rýže by měla být téměř měkká, ale zároveň by v ní ještě měla být část vývaru.
- Následně do rýže zamícháme mražené mořské plody, přikryjeme ji pokličkou a vše necháme dalších 5 minut dusit – pokud je rýže měkká a mořské plody uvařené, paella je hotová.
Tip:
Před servírováním paellu zakapejte citronovou šťávou a posypejte čerstvou petrželkou.
Špagety s omáčkou z čerstvých rajčat
Ingredience:
- 700 g rajčat
- 500 g celozrnných špaget
- ½ hrnku čerstvě nastrouhaného parmazánu (není nutností, ale doporučujeme)
- 1 malý stroužek česneku (nebo ½ stroužku)
- ¼ lžičky cukru (můžete nahradit medem či sirupem)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- ¼ hrnku čerstvé bazalky
- ½ lžičky soli
- mletý pepř
Postup:
- Asi ze dvou třetin připravených rajčat vybereme jádra a nakrájíme je. Zbytek rozkrojíme napůl a nastrouháme na hrubém struhadle k nakrájeným rajčatům – měla by vám v ruce zůstat pouze slupka, kterou pak vyhodíte.
- Přichystaná rajčata zalijeme olivovým olejem a citronovou šťávou, dochutíme solí, pepřem, cukrem a lisovaným česnekem, promícháme a necháme marinovat.
- Ve velkém hrnci přivedeme k varu osolenou vodu a uvaříme v ní těstoviny podle instrukcí na obalu. Než je scedíme, dáme si bokem zhruba čtvrt hrnku vody, ve které jsme je vařili.
- Jakmile budou těstoviny okapané, dáme je je zpět do hrnce, zalijeme odloženou vodou a připravenými rajčaty a za jemného míchání restujeme 1 – 2 minuty.
- Při servírování těstoviny posypeme čerstvou bazalkou a (pokud chcete) parmazánem.
Všechna tato letní jídla budete mít hotová během třiceti minut a ani při jejich přípravě nenašpiníte moc nádobí. Díky tomu přijdou vhod zejména, když jste někde na dovolené, protože budete moci věnovat o to více času opalování a dalším letním aktivitám. Navíc je můžete ještě trošku “odlehčit” tím, že k nim na talíř přidáte pár lístků zeleného salátu nebo jiné čerstvé zeleniny. Dobrou chuť!
Máte i vy tipy na nějaké osvědčené recepty na chutná a lehká letní jídla? Podělte se o ně v komentářích!