Co by to bylo za Velikonoční neděli, kdyby vám jídelní stůl nezdobil pěkně propečený velikonoční beránek? Možná jste ho zatím ještě nepekli nebo byste rádi vyzkoušeli nějaký odlišný recept, a právě proto jsme si pro vás jeden připravili. Beránek bude lahodný, vláčný a zároveň se skládá ze surovin, které v obchodech zrovna najdete za výhodnou cenu.
Kam vyrazit na nákup?
Pro levnou a dobrou mouku se zastavte na některou z poboček obchodního řetězce Tesco, kde momentálně koupíte za akční cenu také kvalitní máslo. To na vás čeká také v regálech Kauflandu, kde mimo něj najdete i výhodná balení vajec, stejně tak jako například Lidlu. Tento obchod momentálně nabízí i výhodný cukr a ve stálé nabídce má také citrony v bio kvalitě, které jsou kvůli jejich výjimečné vůni na pečení jako dělané.
Velikonoční beránek – co budete potřebovat?
- máslo na vymazání formy
- 300 g polohrubé mouky
- 250 g krupicového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- šťávu a nastrouhanou kůru z půlky citronu
- 7 vajec
Jak postupovat?
1. Rozehřejte si troubu na 200 °C (horkovzdušnou na 180 °C).
2. Vymažte formu lehce rozpuštěným máslem a vysypejte moukou nebo kokosem.
3. Z přichystaných vajec dejte dvě stranou a zbylých pět rozdělte na žloutky a bílky do dvou různých nádob.
4. Ke žloutkům rozklepněte zbývající dvě vejce, přisypejte k nim krupicový i vanilkový cukr a vše ušlehejte do pěny. Do této směsi následně přes jemné síto přesejte polohrubou mouku, přidejte citrónovou šťávu i kůru a opět vše důkladně zamíchejte.
5. V oddělené nádobě ušlehejte ze zbylých bílků tuhý sníh a ten poté jemnými tahy do připravené směsi lehce vmíchejte.
6. Pak už jen stačí, abyste hotové těsto nalili do vymazané formy (začněte tam, kde má beránek hlavu) a beránka pekli dozlatova, tedy zhruba 35 minut – pomocí špejle si můžete ověřit, že je skutečně propečený.
7. Velikonočního beránka nechejte ve formě zcela vychladnout a až poté jej vyklopte.
Upečeného a vyklopeného beránka můžete polít čokoládovou polevou, ozdobit krémem tak, aby připomínal vlnu, nebo jen lehce pocukrovat. Pokud chcete, udělejte mu na hlavě dvě malé dírky a vyplňte je lískovými oříšky či rozinkami – jako oči. Ať už se ho rozhodnete nazdobit jakkoli, přejeme vám dobrou chuť a zároveň i veselé Velikonoce!